KONTAKT KONFERENCIJA


Prva regionalna KONTAKT konferencija održana je u Beogradu od 22. do 24. Marta, u organizaciji Marsh Creative Production i koncertne agencije Odličan Hrčak. U tri dana organizovano je devet koncerata i šest konstruktivnih panela.

KONTAKT konferencija proizašla je iz potrebe umrežavanja organizatora i promotera regionalnih muzičkih festivala, turističkih udruženja i organizacija, kulturnih centara, klubova, i ostalih delatnika u kulturi i umetnosti.

Proizašla je iz potrebe stvaranja jasne infrastrukture u muzičkom biznisu i brisanja kulturnih granica u regionu, jer su muzički festivali glavni turistički adut balkanskih zemalja, a muzički turizam postaje sve popularniji u Evropi i svetu.

Više od 30 panelista i predavača iz sedam zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Norveška) pokrenulo je važne teme koje se tiču muzičkog festivalskog turizma, održano je 9 koncerata (Laka, E-Play, Nežni Dalibor, RIB iz Makedonije, Koala Voice iz Slovenije, Kanda, Kodža i Nebojša, Degeneza i Vizelj), održane su četiri panel diskusije:

 

– Festivali promoteri gradova

– Festivali kao destinacije

– Festivali od ideje do realizacije

– Savremena diskografija

kao i dva showcase-a:

– MENT / Kino Šiška (Slovenija)

– Phonofile (Norveška)

 

Učešće u KONTAKTU uzeli su predstavnici najznačajnijih festival, koji su kroz primere dobre prakse, inspirativne tribine, kreativne panele i javne diskusije ukazali  na nove trendove i učinili značajan korak da se region još jasnije mapira  kao izuzetno plodno tlo za razvoj muzičke industrije. Među njima su Exit, Lovefest, Demofest, Indigo, Ment, Mikser festival, Arsenal, Nišville, Supernatural, Dev9t, Southern Soul, Musicology, Outlook, Bedem fest, OK fest, Sea Rock i mnogi drugi vodeći regionalni turističko-festivalski brendovi, kao i veliki broj bukera i muzičkih menadžera.

Prva regionalna KONTAKT konferencija postavljena je na čvrste noge, te će u svom narednom izdanju pokrenuti nove teme i nastaviti da radi na izgradnji muzičko-festivalske infrastrukture, podsticanju kulturne razmene i razvijanju turizma regiona.

 

 

KONTAKT konferencija

 

nazad više slika